Vad affirmerar du om dina medmänniskor?

Andras värderingar om andra människor kommer aldrig få mig att tvivla på allas lika värde. 
 
Vad tänker du om andra människor? Min filosofi är enkel; jag försöker alltid se det goda i den lilla människan. Det innebär för mig att du, jag, grannen, tiggaren, miljonären eller vem det nu må vara i grunden har samma värde.
 
Det innebär också att jag har svårt att ge mig in i vissa debatter. För mig handlar debatten om flyktingar, tiggare osv. om att vi glömt allas lika värde. Vi har glömt att alla flyr av en anledning, en anledning som inte enbart stavas pengar. Människor har flytt för att det eller döden är de enda alternativen. Och jag vet att jag hade gjort samma sak, flytt. Och jag vet att många i min omgivning inte tänker som jag. Och värst av allt; det får mig att tveka, fundera på om det är jag som har fel. När folk i min omgivning tycker att "tiggare inte passar in i Sverige och inte är en del av ett välfärdsland" känns allt så hopplöst. Jag kan inte se hur det kan vara oss det är synd om, hur det kan vara synd om oss som får möta dessa trasiga själars blickar. Häromdagen hörde jag att "vi svenskar borde vara glada för med tanke på hur mycket invandrare det finns i andra länder har vi det rätt bra". Och när jag hörde det skrev jag ner den affirmation som det här inlägget börjar med. För jag är övertygad om att livet blir enklare för oss alla om vi ser människors lika värde. Och jag är övertygad om jag har min rätt att tycka så. Jag är trött på alla "jag är inte rasist men..."-kommentarer, jag är trött på att sitta bredvid och nicka trots att jag inte håller med. Och när jag inte gör det utan börja prata blir jag mer och mer säker på att jag har rätt. För efter någon minut kommer nästan alltid kommentaren; "jag håller inte med men jag ska inte säga något." Och jag vet varför; för att argumenten är slut från deras sida. 
 
Givetvis kan jag också ha åsikter om hur invandringspolitiken fungerar, men jag har inga åsikter om varför de kommer hit. Däremot har jag en himla massa åsikter om de som väljer att hata, som väljer att sprida rasistisk propaganda utan att förstå konsekvenserna av det. Att fly ett krig och mötas av det är nämligen ingenting som kommer öka integrationen. 
Viktigt | SD, affirmationer, personlig utveckling | | Kommentera |
Upp